Każdy doskonale wie, że soki owocowe są bardzo zdrowe. Jednak to, co czasami można znaleźć na sklepowych półkach nie zawsze nazwać można sokami. Syrop glukozowy, cukier, kwasek cytrynowy czy nawet barwniki i konserwanty – w wielu kartonach i butelkach jest ich znacznie więcej niż prawdziwych owoców. Takich zdecydowanie należy unikać, ponieważ niewiele one dadzą dla zdrowia, a w dużych ilościach mogą być wręcz szkodliwe.
Zdecydowanie lepiej wybierać soki wytworzone wyłącznie z koncentratów, a najzdrowsze i najlepsze są wytłaczane na zimno. Te od niedawna pojawiły się w sprzedaży, i od razu zyskały ogromną popularność, ponieważ mają wiele zalet. Po pierwsze wytwarza się je jedynie z naturalnych składników, bez żadnych dodatków i polepszaczy. Dzięki temu zawierają one mnóstwo minerałów i witamin, ale też cennego błonnika. To również jest efektem technologii używanej do ich wytworzenia. Takie soki są bowiem tłoczone na zimno, co pozwala uniknąć niszczącej składniki odżywcze termicznej obróbki.
Jeżeli produkt ma być ważny nieco dłużej, to producent zdrowych soków dodatkowo może przeprowadzić pasteryzację.
Taka pasteryzacja jest na tyle krótka, że niszczy skutecznie wszystkie bakterie, równocześnie zostawiają pełnowartościową zawartość. Tłoczone soki niejednokrotnie są rozlewane do specjalnych worków z kranikami. Dzięki temu ich nalewanie jest bardzo wygodne i praktyczne, a jednocześnie kranik sprawia, że do środka nie przedostaje się powietrze mogące spowodować zepsucie.